Co dělat při srážce se zvěří?

02.08.2022 11:58

Ročně na tuzemských silnicích dochází k tisícům nehod způsobených srážkou se zvířaty. Příčin nehod je samozřejmě více. Někdy za nepřehlednou situaci na vozovce mohou ranní mlhy, deště a snížená viditelnost, jindy jsou nehody způsobeny třeba podzimní změnou času.

 

Střety se zvěří jsou na českých silnicích trvale přítomným problémem, jehož následky přináší škody v řádech stovek milionů korun.

 

Je rozdíl mezi zvířetem a zvěří: Zatímco zvěř je divoká a nikdo za ni nenese zodpovědnost, zvíře (typicky pes, kůň nebo kráva) většinou někomu patří. Majitel za něj tak nese zodpovědnost a škodu musí uhradit. Výše škod je do značné míry závislá na tom, s jakým zvířetem se auto srazí. Nejnákladnější bývají škody způsobené srážkou s prasetem divokým nebo zvěří vysokou (jelení zvěr, daněk, jelen sika,...)

Co dělat v případě střetu se zvěří?

Pokud vám zvíře náhle vběhne do cesty, je jen málo pravděpodobné, že byste srážce dokázali zabránit. Ne vždy je také dobré strhávat volant a snažit se srážce vyhnout. Čas na promyšlenou reakci je totiž příliš krátký a hekticky započatý manévr nemusí proběhnout podle vašich představ.

Pamatujte, že i když se srně vyhnete a vozidlo kvůli tomu poškodíte jinak, z připojištění pro srážku se zvěří nedostanete ani korunu. Této problematice se ostatně věnují i na webu Nepodcento.cz, kde si můžete poslechnout tematický podcast, v němž se dozvíte řadu cenných rad od odborníků i známých osobností.

Co dělat, pokud je srážka se srnou nebo jinou zvěří nevyhnutelná? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení! Náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako případný náraz do stromu nebo protijedoucího automobilu. V první řadě začněte brzdit a udržte vozidlo v přímém směru. Pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz.

Bezprostředně po srážce se zvěří:

  1. Zjistěte, zda je posádka vozu v pořádku a případně volejte záchranku. Záchrana osob a jejich zdraví má absolutní přednost!
  2. Zapněte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a umístěte výstražný trojúhelník. 
  3. Zavolejte policii, nehodu ohlaste a situaci podrobně popište. 
  4. Pořiďte fotodokumentaci celé situace a to včetně okolí.
  5. Na zvíře nesahejte. Sražená zvěř totiž může být agresivní, nemocná nebo vážně raněná.
  6. Volejte asistenční službu vaší pojišťovny a nahlaste pojistnou událost. Operátor vám následně poradí, jak dále postupovat a zároveň zjistí, zda vaše pojištění kryje také náklady na opravu po srážce se zvěří. 

Nepodceňujte důležitost pojištění

Aby náklady na opravu vozidla nešly z vaší kapsy, pak je vhodné mít sjednané kvalitně nastavené pojištění. To si můžete sjednat buď jako připojištění k povinnému ručení anebo v rámci havarijního pojištění. Vždy kontrolujte, jestli vybrané havarijko zahrnuje ve svém balíčku automaticky právě střet se zvěří.

Pokud ne, bude nutné jej vybrat jako připojištění. U povinného ručení naopak ohlídejte výši limitů krytí, protože srazit srnu není to samé, jako srazit divočáka, který zpravidla auto poničí mnohem víc. Vhodným způsobem, jak najít kvalitní pojistku, je vzájemné porovnání jednotlivých produktů, které provedete pomocí naší nezávislé online kalkulačky

A pamatujte – policii je nutno volat po srážce se zvěří vždy a to i v takových případech, kdy si myslíte, že se prakticky nic nestalo. Pokud byste tak neučinili, pojišťovna by vám mohla odmítnout plnění pojistné smlouvy, neboť vám chybí protokol od policie, který vám dá po zajištění místa dopravní nehody.